Άλλα

Σίσσυ Αλιγιζάκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πειραιά: Στοχεύουμε στο να γίνει ο Πειραιάς μας πιο εξωστρεφής

Η δρ Ασπασία (Σίσσυ) Αλιγιζάκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πειραιά, με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής – Γιάννης Μώραλης», είναι απόφοιτος της Ελληνικής Φιλολογίας και της Νομικής Αθηνών, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων από το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, διδάκτωρ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και ερευνήτρια σε θέματα διεθνών σχέσεων και ενεργειακών δικτύων.

Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και είναι εγκεκριμένη καθηγήτρια του γαλλικού πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord (τμήμα Νομικής). Έχει εκπαιδευτική εμπειρία καθώς και πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στις Διεθνείς Σχέσεις και στην Ενέργεια (από γεωπολιτικής και θεσμικής απόψεως). Τα συγγράμματά της έχουν αποτελέσει αντικείμενο της ύλης ΑΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο της Ενέργειας. Είναι δικηγόρος Πειραιά.

Έχει πολυετή εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Πειραιά σε νεαρή ηλικία ήδη από το 2002 και το 2006 και έχει διατελέσει για αρκετό χρονικό διάστημα Αντιδήμαρχος Πειραιά στους τομείς του Πολιτισμού και της Παιδείας. Σήμερα, κατόπιν εκλογής της, για άλλη μια φορά στο Δήμο Πειραιά, διετέλεσε αντιδήμαρχος Πειραιά στους τομείς της Παιδείας και της Διά Βίου Μάθησης. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε Ασπασία (Σίσσυ) Αλιγιζάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Πάνο Οπλοποιό.

Ερ.: Ο Πειραιάς, μια απο τις πιο πολυπληθείς πόλεις της Ελλάδας αλλά και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, χαρακτηρίζεται ως μία πολύ μεγάλη πρόκληση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόκληση που κληθήκατε εσείς να φέρετε εις πέρας την προηγούμενη θητεία σας, αφορά την Παιδεία αφού ως αντιδήμαρχος αυτος ο ρόλος σας ανατέθηκε. Πως βιώσατε την πρόκληση αυτή και ποια τα αποτελέσματα της;

Απ.: Ο Πειραιάς είναι ο τόπος μου, η πόλη όπου μεγάλωσα, σπούδασα, ξεκίνησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα, υπήρξα για πολλά χρόνια εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και συνεχίζω να ζω μαζί με την οικογένεια μου. Σπούδασα στην Ελληνική φιλολογία Αθηνών και στη Νομική Αθηνών. Στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία του ΕΚΠΑ και στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Πανεπιστημίου Πειραιώς, από όπου έλαβα και το διδακτορικό μου τίτλο σε ζητήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου. Σήμερα είμαι Δικηγόρος Πειραιά και μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Πάντα θεωρούσα απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή στα κοινά της πόλης μου, γιατί πιστεύω ότι η προσφορά στον τόπο μας είναι πολύ σημαντική και για εμάς τους ίδιους και για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές που θα κληρονομήσουν ό,τι εμείς δημιουργήσαμε για αυτές. Είμαι λοιπόν χαρούμενη που επί της θητείας μου ως Αντιδημάρχου Παιδείας επιτεύχθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις στον χώρο της Παιδείας της πόλης μας όπως:

✓ Ολική ανακατασκευή όλων των σχολικών κλειστών γυμναστηρίων

✓ Συντήρηση και βελτίωση των σχολικών κτιρίων και σχ. υποδομών για ΑμεΑ

✓ Δρομολόγηση της οικοδόμησης του 7ου Γυμνασίου Πειραιά και της Επέκτασης Μουσικού Σχολείου (με προοπτική ολοκλήρωσης μέσα στην επόμενη διετία)

✓ Δημιουργία παιδικών χαρών μέσα σε πολλά νηπιαγωγεία

✓ Δημιουργία και λειτουργία τριών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης

✓ Σεμινάρια οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής στα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ της πόλης μας

✓ Υλοποίηση βιβλιοπαρουσιάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων της πόλης μας.

✓ Ενίσχυση των σχολείων μας με υπολογιστές, τάμπλετ, διαδραστικούς πίνακες, σετ ρομποτικής (και διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων)

✓ Βραβεύσεις όλων των μαθητών των σχολείων της πόλης μας για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

✓ Ετήσια σεμινάρια Διά Βίου μάθησης, σε συνεργασία με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ πολυποίκιλης θεματολογίας για τους δημότες της πόλης μας και κοντινών Δήμων

✓ Χορήγηση υποτροφιών σε εκπαιδευόμενους του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με ΙΕΚ της πόλης μας

✓ Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και όλους τους κινδύνους του διαδικτύου κτλ

Μαζί με τους πολίτες του Πειραιά καταφέραμε πολλά και μαζί μπορούμε ακόμη περισσότερα για την πόλη μας, για τα παιδιά μας.

Ερ.: Ποια είναι κατα την άποψη σας τα σημαντικά θέματα που καλείται να λύσει η νέα αιρετή διοίκηση του Δήμου Πειραιά και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα πρέπει να τα φέρει εις πέρας;

Απ.: Στοχεύουμε στο να γίνει ο Πειραιάς μας πιο εξωστρεφής, όπως οφείλει να είναι η πόλη με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, η μεγαλύτερη πύλη διακίνησης επιβατών, εμπορευμάτων, ιδεών και πολιτισμών, πετύχαμε να δώσουμε στην πόλη μας τη θέση που της αξίζει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Αξιοποιήσαμε τον Πύργο του Πειραιά. Πλέον μετατρέπεται σε ένα στολίδι για την πόλη, με λάμψη και διεθνή αντίκτυπο.

Η ανάπλαση του Μικρολίμανου, μια εμβληματική παρέμβαση, σε ένα από τα γνωστότερα σημεία της Αττικής, έγινε πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα στον τομέα της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης. Ο Πειραιάς είναι πλέον μια καθαρή πόλη, ίσως η πιο καθαρή μεγάλη πόλη της Ελλάδας.

Εκσυγχρονίσαμε από το 2020 τον δημοτικό φωτισμό σε όλη την πόλη, πετυχαίνοντας εξοικονόμηση ενέργειας κατά 75%. Η πόλη μας είναι πλέον φωτεινή και ασφαλής τη νύχτα, στο κέντρο και στις γειτονιές της.

Προσπαθήσαμε να έχουμε τα σχολεία μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και δουλέψαμε σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση προκειμένου τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθούν στον Δήμο μας τρία νέα σχολεία.

Επενδύσαμε από την πρώτη στιγμή στην καινοτομία και τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Δώσαμε 7 εκατομμύρια ευρώ, απευθείας ως επιχορήγηση, σεμικρομεσαίες επιχειρήσεις του Πειραιά που επλήγησαν από την πανδημία.

Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο Δήμος Πειραιά ήταν πρωτοπόρος με δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως η παραγωγή χιλιάδων μασκών προστασίας από τον κορωνοϊό, τις οποίες προσφέραμε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κοινωνικές δομές. Και ως οφείλαμε, σταθήκαμε δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας, στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας.

Επενδύσαμε στον Πολιτισμό, καθιστώντας την πόλη μας, με ναυαρχίδα το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αλλά και με την Πινακοθήκη, τα Μουσεία, τις γκαλερί, επίκεντρο πολιτισμού, με διεθνή ακτινοβολία.

Έχουμε ανακαινίσει όλους τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους, τα γήπεδα, τα κλειστά και ανοιχτά γυμναστήρια, ώστε τα παιδιά μας και οι μεγαλύτεροι να αθλούνται σε ασφαλείς εγκαταστάσεις και δημιουργούμε νέους αθλητικούς, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο στην πόλη μας λόγω έλλειψης ελεύθερων χώρων. Φιλοξενήσαμε στον Πειραιά, διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Pi- raeus Long Jump με τον Μίλτο Τεντόγλου και το Super Cup της UEFA, οι οποίες προβάλλουν την πόλη μας.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε, με σηκωμένα τα μανίκια και με αμείωτο ρυθμό για να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε.

Εννέα χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Πειραιάς είναι μια «άλλη» πόλη. Έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου, έχει περάσει πλέον σε μια νέα εποχή, στην εποχή της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης και της προόδου. Και αυτό το πετυχαίνουμε βήμα βήμα όλοι μαζί.

Ερ.: Η ρήση του Κικέρωνα «Salus populi suprema lex esto» δηλαδή, «ας είναι η ευημερία του λαού ο υπέρτατος νόμος», όπως επισημάνετε στην παρουσίαση του νέου σας βιβλίου πριν λίγες ημέρες «Δίκαιο και Γεωπολιτική της Ενέργειας», ταυτοποιείται πιστεύετε με τον Πειραιά καθώς καθίσταται κόμβος ενεργειακής και εμπορικής δραστηριότητας. Πώς το αναλύετε αυτό;

Απ.: Στο βιβλίο μου, παρουσιάζω τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο του Δικαίου της ενέργειας όπου μέσα από μια λεπτομερή ανασκόπηση, αποτυπώνω τον αντίκτυπο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ, παράλληλα ταυτοποιώ το «αποτύπωμα» αυτό στις γεωπολιτικές εξελίξεις και, ειδικότερα, στην κατανομή ισχύος μεταξύ των κρατών σε μία περιοχή.

Παρουσιάζονται οι πρόσφατες εξελίξεις στο δίκαιο για την εσωτερική αγορά ενέργειας και στις σχετικές ενωσιακές διατάξεις περί ανταγωνισμού, στις διατάξεις για την ενεργειακή ασφάλεια και την απεξάρτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, στο δίκαιο της θάλασσας και στα δικαιώματα των παράκτιων κρατών στην έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, στις δικαιακές διατάξεις για την πράσινη μετάβαση και την απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος.

Οι παραγωγοί ενέργειας, χρησιμοποιούν την ισχύ που απορρέει από τους ενεργειακούς τους πόρους για να πετύχουν γεωπολιτικούς στόχους και πυροδοτούν με αυτόν τον τρόπο νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν τη διαμόρφωση δικαίου.

Τελικά το δίκαιο μπορεί να προσπορίσει ισχύ στα κράτη που νέμονται τους ενεργειακούς πόρους αλλά και αυτά, με «όπλο» την γεωπολιτική ισχύ που αποκτούν, δύνανται να επηρεάσουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη σχετική με αυτές διαμόρφωση δικαίου.

Ο Πειραιάς και γενικότερα η Ελλάδα θεωρώ ότι βρίσκονται κοντά σε αυτές τις εξελίξεις, ενώ η διαχείριση του ενεργειακού επιπέδου και δικαίου αλλά και η καθόλα εμπορική και διαχειριστική δραστηριότητα γενικότερα, είναι τελικά προς όφελος μας, καθώς τον καθιστά αξονα παραγωγικών διαδικασιών και ανάπτυξης.

Θεωρώ εν τέλει ότι στην πράξη αυτό το ενεργειακό αποτύπωμα όπως διαμορφώνεται και η διαχείριση του δικαίου θα αποβεί θετική εξέλιξη τόσο προς τον Πειραιά όσο και προς την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *